ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
Δρ. Χριστίνα Ντόκου (cdokou[at]enl.uoa[dot]gr)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Λόγω της μετάταξης του υπεύθυνου τεχνικού του Εργαστηρίου, η χρήση του από φοιτητές/τριες έχει προς το παρόν ανασταλεί. Για δανεισμό υλικού, καθώς και για προγραμματισμό μαθημάτων στο Εργαστήριο, παρακαλώ επικοινωνήστε με την Δ/ντρια στην παραπάνω διεύθυνση (και όχι στο enllab@enl.uoa.gr, που είναι ανενεργό πια). Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
Εργαστηριακά μαθήματα μπορούν να πραγματοποιηθούν στην αίθουσα 723 9:00 με 15:00 Δευτέρα ως Πέμπτη, μπορεί κατόπιν συνεννόησης να γίνουν και άλλες μέρες και ώρες. Προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του εργαστηριού και στις δυο περιπτώσεις είναι η επικοινωνία στο enllab[at]enl.uoa[dot]gr.
Το Εργαστήριο Πολυμέσων για την Επεξεργασία Λόγου και Κειμένων (Multimedia Centre) ιδρύθηκε άτυπα το 1992-93, θεσμοθετήθηκε το 2003 και λειτουργεί για την κάλυψη αναγκών σχετικά με:
- την εκπαίδευση των φοιτητών/τριών του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των θεωρητικών γνώσεων που παρέχονται στα πλαίσια μαθημάτων του προγράμματος σπουδών. Η πρακτική άσκηση των φοιτητών/τριών γίνεται μέσα από εργαστηριακές εφαρμογές, ασκήσεις, επίδειξη και χρήση ειδικών συσκευών-οργάνων κλπ.
- τη διεξαγωγή έρευνας μέσα στα πλαίσια συγκεκριμένων ερευνητικών προγραμμάτων που έχουν εγκριθεί από το Πανεπιστήμιο.
- τη διεξαγωγή προσωπικής έρευνας από μέλη ΔΕΠ του ΤΑΓΦ.
Η αίθουσα του Εργαστηρίου βρίσκεται στον 7ο όροφο του κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής (αίθουσα 723). Με την επίσημη θεσμοθέτησή του το 2003 αναπροσδιορίστηκε ο σκοπός του και διαμορφώθηκε ο Κανονισμός Λειτουργίας του.
ΥΠΟΔΟΜΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
- 20 Η/Υ συνδεδεμένοι με το διαδίκτυο
- 1 scanner
- 1 εκτυπωτής σε δίκτυο
- HP Omnibook XE F2392W (φορητός Η/Υ)
- NEC MT-840 G Projector (Προβολέας που συνδέεται με Η/Υ)
- 2 επιδιασκόπια
- 1 τρίποδη φορητή οθόνη
Επίσης στις αίθουσες 822, 823 και 824 της Φιλοσοφικής Σχολής βρίσκονται τοποθετημένες συσκευές τηλεόρασης και βίντεο για την προβολή ταινιών για τα γλωσσολογικά και λογοτεχνικά μαθήματα επιλογής και υποχρεωτικά που προσφέρονται από το Τμήμα.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
1. Η εκπαίδευση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών του Τμήματος σε ό,τι αφορά την εφαρμογή στην πράξη των θεωρητικών γνώσεων που διδάσκονται στο πλαίσιο του ΠΠΣ του Τμήματος και ειδικότερα στα γνωστικά πεδία:
- της διδασκαλίας/μάθησης της αγγλικής γλώσσας,
- της θεωρητικής και εφαρμοσμένης γλωσσολογίας,
- της λογοτεχνίας και του πολιτισμού των αγγλόφωνων λαών,
- της λεξικογραφίας και μετάφρασης.
2. Η προσφορά εξειδικευμένων μαθημάτων για:
- τη βελτίωση της αγγλομάθειας των προπτυχιακών και μεταπτυ-χιακών φοιτητών/τριών μέσω της τεχνολογίας,
- τη συγκριτική μελέτη αγγλικής και ελληνικής,
- τη μετάφραση μέσω Η/Υ,
- την εκπαίδευση υποψήφιων καθηγητών/τριών της αγγλικής στη χρήση νέων τεχνολογιών για τη διδασκαλία της ξένης γλώσσας,
- τον κινηματογράφο και το θέατρο.
3. Η εκτέλεση εργαστηριακών ασκήσεων με σκοπό τη σύνδεση της θεωρητικά και πρακτικά προσανατολισμένης πρωτογενούς έρευνας με την πρακτική άσκηση των φοιτητών/τριών, πράγμα το οποίο θα βοηθήσει και στην περαιτέρω εξοικείωσή τους με τη σύγχρονη τεχνολογία. Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας το ακαδ. έτος 2003-4 δόθηκε ηλεκτρονική διεύθυνση σε όλους/ες τους/τις φοιτητές/τριες του ΤΑΓΦ από το Υπολογιστικό Κέντρο του ΕΚΠΑ.
4. Η προώθηση του διεπιστημονικού διαλόγου και της έρευνας μεταξύ των γνωστικών πεδίων που καλλιεργούνται στους Τομείς του Τμήματος.
5. Η υποστήριξη προγραμμάτων υποδομής της ξενόγλωσσης παιδείας με βάσεις δεδομένων, σωμάτων κειμένων, βιβλιογραφιών, μεταφράσεων σημαντικών έργων, λεξικών, εγκυκλοπαιδικών οδηγών κλπ.
6. Η επιδίωξη συνεργασιών του ΤΑΓΦ με άλλα Τμήματα, Εργαστήρια ή Κέντρα Έρευνας της ημεδαπής και της αλλοδαπής.
7. Η διεξαγωγή έρευνας μέσα στα πλαίσια συγκεκριμένων ερευνητικών προγραμμάτων που έχουν εγκριθεί από τη Γ.Σ. του Τμήματος.
8. Η διεξαγωγή προσωπικής έρευνας από μέλη ΔΕΠ του ΤΑΓΦ.
9. Η παροχή υπηρεσιών, όπως εκτέλεση ειδικών μελετών, παροχή γνωμοδοτήσεων και κάθε άλλη συναφής εργασία, κατά τις διατάξεις του ΠΔ 159/84 (ΦΕΚ Α΄ 53/84), όπως κάθε φορά ισχύουν.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
Από το ακαδημαϊκό έτος 2003-4 το Εργαστήριο εντάχθηκε σε οριζόντια δράση του ιδρύματος, που σχεδίασε και υλοποίησε 10 πρότυπα Εργαστήρια Πληροφορικής για το ΕΚΠΑ, ένα εκ των οποίων είναι το εργαστήριο του ΤΑΓΦ και λειτουργεί σύμφωνα με τους κανονισμούς της εν λόγω δράσης.