Ελληνική αρχική σελίδα » ΥΠΟΔΟΜΕΣ » Εργαστήριο Διγλωσσίας και Ψυχογλωσσολογίας (BiPsy Lab)

Εργαστήριο Διγλωσσίας και Ψυχογλωσσολογίας (BiPsy Lab)

   

  Φ.Ε.Κ. 3435/11-09-2019 τ. Β'



   Υπεύθυνη Εργαστηρίου:
   Επίκουρη 
Καθηγήτρια Τρισεύγενη Λιόντου

   Αναπληρώτρια: Λέκτορας Άννα Χατζηδάκη

 

   Επικοινωνία: BiPsyLab[at]enl.uoa[dot]gr

 

Στο Εργαστήριο Διγλωσσίας και Ψυχογλωσσολογίας (BiPsy Lab) διεξάγονται ερευνητικές δραστηριότητες που εμπίπτουν στα ερευνητικά αντικείμενα του Εργαστηρίου/Τμήματος. Η έρευνα εστιάζεται σε θέματα γλωσσικών διεργασιών κατά την κατανόηση και παραγωγή λόγου από δίγλωσσους ομιλητές (από άτομα, δηλαδή, που χρησιμοποιούν δύο γλώσσες με μεγάλη συχνότητα), καθώς και κατά την εκμάθηση μιας δεύτερης ή ξένης γλώσσας. Το εργαστήριο διαθέτει φορητούς και σταθερούς υπολογιστές με εγκατεστημένα προγράμματα για τον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή πειραμάτων (E-Prime και Superlab), καθώς και για τη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων μετρήσεων ακρίβειας και χρόνου αντίδρασης (SPSS και Microsoft Office). Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής μελετών οι οποίες βασίζονται σε σώματα κειμένων. Στόχος του Εργαστηρίου Διγλωσσίας και Ψυχογλωσσολογίας είναι να προάγει την επιστημονική γνώση αναφορικά με τη γλωσσική επεξεργασία δίγλωσσων ομιλητών και τη σχέση της γλώσσας με άλλες πτυχές της ανθρώπινης νόησης και συμπεριφοράς. Οι ευρύτεροι στόχοι περιλαμβάνουν την καλλιέργεια της συνεργασίας με ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα του εσωτερικού και του εξωτερικού και την κοινοποίηση των ευρημάτων του μέσω συνεδρίων, διαλέξεων και δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά. Το Εργαστήριο παρέχει επίσης κατάρτιση σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες στα πεδία της Διγλωσσίας, της Ψυχογλωσσολογίας και των διαγλωσσικών σπουδών.   

Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής τομείς έρευνας και δράσεις του Εργαστηρίου:

 - Έρευνα στις γνωστικές διεργασίες που διέπουν την ανάγνωση, την κατανόηση και την παραγωγή λόγου από χρήστες δύο γλωσσών (δίγλωσσoυς ομιλητές) σε σχέση με τις αντίστοιχες μονόγλωσσων ομιλητών.

  - Έρευνα στην αλληλεπίδραση δύο γλωσσών σε συντακτικό και σημασιολογικό επίπεδο, καθώς και στην εναλλαγή κωδίκων.

  - Έρευνα στις γνωστικές διεργασίες που διέπουν τη μετάφραση.

  - Έρευνα στις συνθήκες ανάπτυξης δεξιοτήτων και ικανοτήτων κατανόησης και παραγωγής γραπτού και προφορικού λόγου στη δεύτερη γλώσσα.

  - Έρευνα στους παράγοντες ενίσχυσης της διαγλωσσικής ικανότητας των μαθητών και βελτιστοποίησης της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης.

  - Έρευνα στους παράγοντες που επηρεάζουν τη μετάδοση γνώσης.

  - Επίδειξη πειραμάτων και πειραματικών τεχνικών και πραγματοποίηση σχετικών ασκήσεων με στόχο την υποστήριξη της λειτουργίας του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.

  - Κατάρτιση στη σύλληψη, στο σχεδιασμό και στην εκτέλεση πειραματικών έργων, καθώς και στην ανάλυση πειραματικών δεδομένων και σωμάτων κειμένων με στόχο την υποστήριξη της λειτουργίας των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.

  - Κατάρτιση στην προφορική και γραπτή παρουσίαση ερευνητικών ευρημάτων και στην ανάπτυξη προφορικών και γραπτών δεξιοτήτων γενικότερα με στόχο την υποστήριξη της λειτουργίας των Προγραμμάτων Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.