Ελληνική αρχική σελίδα » ΣΥΝΕΔΡΙΑ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ » Συνέδρια » «Ανασκόπηση της γλωσσολογικής σκέψης: Προοπτικές στον 21ο αιώνα»: Διεθνές Συνέδριο

«ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ: ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΟΝ 21Ο ΑΙΩΝΑ» ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

21-24 Μαΐου, 2002
Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν Πλάκα
Υπεύθυνες Διοργάνωσης: Καθηγήτρια Σοφία Μαρμαρίδου και Επίκουρη Καθηγήτρια κ. Βασιλική Νικηφορίδου

Την πρωτοβουλία και την οργανωτική ευθύνη του διεθνούς αυτού γλωσσολογικού συνεδρίου έφερε ο Τομέας Γλώσσας-Γλωσσολογίας του Τμήματος Αγγλικών Σπουδών. Η επίσημη γλώσσα ήταν η αγγλική και στόχος του ήταν να ενθαρρύνει επιστήμονες-ερευνητές/τριες από διαφορετικά θεωρητικά πλαίσια να σχολιάσουν τις προοπτικές της γλωσσολογίας στη νέα χιλιετία. Οι συμμετέχοντες/ουσες κλήθηκαν να αναθεωρήσουν αυστηρές διχοτομήσεις μεταξύ θεωρητικών προσεγγίσεων και επιπέδων γλωσσολογικής ανάλυσης, να προωθήσουν τον διάλογο ανάμεσα σε διαφορετικές γλωσσολογικές προοπτικές, να επανεξετάσουν την επίδρασή τους στην εξέλιξη της γλωσσολογικής σκέψης και να προτείνουν νέες προοπτικές σχετικά με αλληλοκαλυπτόμενα ερευνητικά πεδία.

Πλήθος γλωσσολόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσίασαν την πρόσφατη έρευνά τους επί σειρά θεμάτων που κυμάνθηκαν μεταξύ γενετικής/παραγωγικής γραμματικής, σημασιολογικής τυπολογίας, πραγματολογίας και επιμερισμού (διανοητικών λειτουργιών), και όλων των άλλων επιπέδων γλωσσολογικής διεπιστημονικής ανάλυσης. Μεταξύ των διαφόρων διεπιστημονικών τάσεων κυριάρχησε το ενδιαφέρον σε θέματα γνωστικής γλωσσολογίας και στο πώς η μελέτη γλωσσικών δεδομένων μπορεί να οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με τη σχέση γλώσσας και νου.

Το συνέδριο παρακολούθησε ένα μεγάλο ακροατήριο (200 συμμετέχοντες/ουσες περίπου) με εντυπωσιακή συμμετοχή πολλών χωρών, αλλά και ποικιλομορφία γλωσσολογικών θέσεων και απόψεων. Το τελευταίο χαρακτηριστικό προσέδωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δυναμική στις εργασίες του συνεδρίου συμβάλλοντας σε μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ κατά παράδοση ‘ασύμβατων’ θεωρητικών πλαισίων.