ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΘΕΩΡΙΑ ΛΕΞΙΚΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ»
ΑΓΓΛΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΨΕΥΔΟΦΙΛΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
Το «Αγγλο-Ελληνικό Λεξικό Ψευδόφιλων Μονάδων» (An English-Greek Dictionary of False Friends) είναι αποτέλεσμα της εργασίας των φοιτητριών του α΄ κύκλου του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρία Λεξικογραφίας και Εφαρμογές». Ειδικότερα, με την καθοδήγηση και την εποπτεία των διδασκόντων/ουσών, οι φοιτήτριες ανέλαβαν την επεξεργασία περισσότερων από 1.000 λήμματα ως μέρος της πρακτικής τους εξάσκησης στο μάθημα «Λεξικογραφία και Μετάφραση» και της διπλωματικής τους εργασίας. Το λεξικό εκτυπώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και αποτελεί το πρώτο του είδους του για τα ελληνικά δεδομένα, εφόσον ο χώρος των ψευδόφιλων μονάδων γίνεται για πρώτη φορά αντικείμενο γλωσσολογικής μελέτης και λεξικογραφικής εφαρμογής στην Ελλάδα.
ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΚΟΙΝΩΝΙΟΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑΣ
Το Γλωσσάρι Κοινωνιογλωσσολογίας αποτελεί προϊόν μετάφρασης του A Glossary of Sociolinguistics του Peter Trudgill (Edinburgh University Press, 2003). Η απόδοσή του στην ελληνική έγινε από τους/τις φοιτητές/τριες του Β΄κύκλου του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρία Λεξικογραφίας και Εφαρμογές», στο πλαίσιο του μαθήματος «Λεξικογραφία και Μετάφραση: Δίγλωσσα Ειδικά Λεξικά». Στο γλωσσάρι περιλαμβάνονται λήμματα σχετικά με κοινωνιογλωσσολογικούς όρους και θέματα, κοινωνιογλωσσολόγους ερευνητές/τριες καθώς και με γλώσσες, ποικιλίες και τόπους που παρουσιάζουν κοινωνιογλωσσολογικό ενδιαφέρον. Στόχος της ελληνικής έκδοσης είναι να αποτελέσει ένα χρήσιμο και χρηστικό βοήθημα για τους/τις φοιτητές/τριες γλωσσολογίας, αλλά και γενικότερα για όσους/ες ενδιαφέρονται για τα συναφή ζητήματα και ασχολούνται με αυτά. Το γλωσσάρι εκδόθηκε σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΣΗΜΑΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ
Το Γλωσσάρι Σημασιολογίας και Πραγματολογίας αποτελεί προϊόν μετάφρασης του A Glossary of Semantics and Pragmatics του Alan Cruse (Edinburgh University Press, 2006). Η απόδοσή του στην ελληνική έγινε από τους/τις φοιτητές/τριες του Γ΄ κύκλου του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρία Λεξικογραφίας και Εφαρμογές» στο πλαίσιο του μαθήματος «Λεξικογραφία και Μετάφραση: Δίγλωσσα Ειδικά Λεξικά». Τα λήμματα που περιλαμβάνονται στο γλωσσάρι αφορούν ορολογία προερχόμενη από ένα ευρύ φάσμα σημασιολογικών και πραγματολογικών προσεγγίσεων και θεωριών. Στόχος της λεξικογραφικής ομάδας ήταν η δημιουργία ενός χρήσιμου και χρηστικού βοηθήματος τόσο για τους/τις φοιτητές/τριες και τους/τις ερευνητές/τριες που ασχολούνται με συναφή θέματα και πεδία όσο και για το ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για τη μελέτη της γλωσσικής σημασίας και χρήσης. Το γλωσσάρι εκδόθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
MEETING ON THE LEXICOGRAPHIC THEORY AND PRACTICE
Ηλεκτρονικός δίσκος που περιλαμβάνει επιλεγμένες παρουσιάσεις των αποφοίτων της α΄ διετίας λειτουργίας του ΔΠΜΣ στη διημερίδα που διοργανώθηκε από το πρόγραμμα (Νοέμβριος 2005).
ΛΕΞΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ
Τα δοκίμια που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον τόμο επιχειρούν να εξετάσουν μέσα από την προσεκτική ανάγνωση διαφόρων λεξικών, συγχρόνων αλλά και παλαιοτέρων, τη σχέση λεξικογραφίας και ιδεολογίας. Στην ερμηνεία και πολιτισμική ανάλυση συγκεκριμένων λημμάτων, οι συγγραφείς των δοκιμίων επιδιώκουν να συνδυάσουν τη σύγχρονη κριτική θεωρία με τη λεξικογραφία, προσεγγίζοντας το λεξικό από την οπτική της θεωρίας της λογοτεχνίας. Η αφορμή για αυτό το εγχείρημα ήταν το μάθημα «Θεωρία Λογοτεχνίας και Λεξικογραφία» που διδάσκεται από το 2003 στο πλαίσιο του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρία Λεξικογραφίας και Εφαρμογές» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
Το Γλωσσάρι Φεμινιστικής Θεωρίας περιλαμβάνει όρους από το χώρο της φεμινιστικής θεωρίας και κριτικής, καθώς και από το ευρύτερο πλαίσιο της μελέτης του φύλου και. της συμβολής της στην κριτική της λογοτεχνίας. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει τέτοιο εργαλείο στην ελληνική και επομένως τα νοήματα που χρησιμοποιούνται στο χώρο της φεμινιστικής θεωρίας και κριτικής της λογοτεχνίας δεν έχουν μέχρι τώρα αποδοθεί με ενιαίο τρόπο. Η λημματοποίηση περίπου 100 τέτοιων όρων αποτελεί τη συμβολή του μαθήματος «Θεωρία Λογοτεχνίας και Λεξικογραφία» σε ένα ερευνητικό έργο, στο οποίο συνεργάζονται πολλές/οί επιστήμονες του ΕΚΠΑ: στη σύνταξη του ηλεκτρονικού λεξικού με τίτλο «Φυλο-Παιδεία» (Fylo-paedia), το οποίο επιδιώκει να χρησιμεύσει ως εργαλείο αυτo-εκπαίδευσης για φοιτήτριες, φοιτητές και όποιες/ους / άλλες/ους ενδιαφερόμενες/ους για το χώρο των σπουδών φύλου.
SECOND MEETING ON LEXICOGRAPHIC THEORY AND PRACTICE
Ηλεκτρονικός δίσκος που περιλαμβάνει τις παρουσιάσεις των προσκεκλημένων ομιλητών και των αποφοίτων της β΄ και γ΄ διετίας λειτουργίας του ΔΠΜΣ στην ημερίδα που διοργανώθηκε από το πρόγραμμα (Μάιος 2008).